čtvrtek 20. října 2016

Další knihy

Během letošního roku jsem přečetl několik zajímavých knih, které mohu vřele doporučit.

Robert Merle - Malevil 

Postapokalyptický román odehrávající se na francouzském venkově. Skupina lidí náhodou přečká ve sklepení středověkého hradu výbuch atomové bomby. Román je skvělá charakterová studie možného budoucího vývoje po zničení valného části lidstva, kde se ukáže, jak jinak, že největším nepřítelem jsou samotní lidé.

Dmitry Glukhowsky - Metro 2035

Třetí a poslední díl o přeživších v největším protiatomovém krytu na světě, ukončuje příběh Arťoma z prvního dílu. Jako jeden z mála sní o tom, že lidé opět vyjdou na povrch a najdou místa na kterých budou opět svobodně žít. 

Andy Weir - Marťan

Strhující příběh o člověku, který nešťastnou náhodou uvízne sám na rudé planetě, a jen díky své nezdolnosti, vynalézavosti a smyslu pro humor, se dokáže porvat v boji o přežití.

Jiří Marek - Panoptikum starých kriminálních příběhů
                     Panoptikum hříšných lidí
                     Panoptikum Města pražského

Soubor prvorepublikových povídek vrchního policejního rady Vacátka a členů jeho mordparty. Díky mistrovskému jazykovému umění Jiřího Marka jsou příběhy výborně čtivé a humorné. Řada povídek byla zfilmována v podobě dvou seriálů a čtyř filmů.

Michel Faber - Pod kůží

Ne zcela tradiční scifi s filosofickým přesahem, jež je současně i satirou na naše společenství. Ne každý tento příběh dokáže strávit, vegetariáni zvláště :)

Ernest Cline - Ready Player One (ještě rozečtené)

O této skvělé knize, kterou v současné době čtu, budu vyprávět později.

Žádné komentáře: